Raapwerk en pleisterwerk kunnen afgewerkt worden met verf, behang of sierpleister. Veel van onze diensten kunnen naast stucwerk ook het schilderen van uw wanden verzorgen. Om te besparen kunt u dit ook zelf doen. Afwerken met sierpleister kunt u in de meeste gevallen beter aan ons de professionele stucadoor overlaten. We hebben de juiste expertise in huis om uw wanden professioneel te voorzien van een laag sierpleister.
  Om uw muren behangklaar of sausklaar te maken, legt uw stucadoor een laag gipsmortel aan. Deze gipsmortel wordt ook wel pleister genoemd. De stucadoor zorgt ervoor dat het resultaat een mooie, vlakke muur is. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het stucwerk in de hoeken. In hoeken zou de pleister zich kunnen ophopen. Uw stucadoor gebruikt een hoektroffel of een hoekschopje om dit te voorkomen.
Raapwerk en pleisterwerk bestaan uit pleister
Er zou verwarring kunnen ontstaan tussen pleisterwerk en pleister. Pleister is het materiaal waarmee stucadoors werken. Bepaald door het basis van de pleister, er zijn twee erkende soorten.  Van cementbasis pleister vanwege goede waterbestandig eigenschappen geschikt als ondergrondlaag in badkamers en voor buitenmuren afwerken. De twee tussen uit en het meest gebruikte op basis van het gipspleister. Pleisterwerk is één van de manieren om met pleister te werken. De dikte van de laag pleister bepaalt of het pleisterwerk of raapwerk wordt genoemd.Omdat pleisterwerk en raapwerk als ondergrond dienen, is dit meestal geen probleem. In vochtige ruimtes zorgt de verdere afwerking voor watervastheid. Pas bij grote hoeveelheden water kan een deel van de gipsmortel oplossen en wegspoelen.
-1 tot 6 millimeter pleister heet pleisterwerk
-7 millimeter tot 5 centimeter pleister heet raapwerk
Sierpleister als afwerking
Pleisterwerk
Met pleisterwerk maakt uw stucadoor uw wanden vlak. Omdat de laag pleister vrij dun is, is pleisterwerk een goede onderlaag. Zeer ongelijke wanden hebben raapwerk nodig. Het aanbrengen van pleisterwerk is ook een goede manier om plafonds te stucen.
Raapwerk
Raapwerk is geschikt voor ruwe ondergronden, zoals gemetselde wanden. Met raapwerk kunt u scheve wanden recht en glad laten maken. Door verdeelt de dikte van de gipslaag dan zo dat het eindresultaat van het stucwerk weer waterpas is. Raapwerk kan op ronde ondergronden worden aangebracht. Hier dan denken aan een open haard of de draaiing in een trap.
  Granol stucwerk heeft een grovere structuur dan rustiekputz en spachtelputz. Granol wordt met de spaan aangebracht door uw stucadoor. Granol kan in alle keuren worden aangebracht en is later eenvoudig overschilderbaar.Met de groefjes en putjes in de structuur van granol kan uw stucadoor verschillende patronen maken. Door granol gedraaid of ‘waaiervormig’ aan te brengen ontstaat een grove, regelmatige structuur.Een ‘staande’ afwerking met granol is ook mogelijk. De verticale groefjes in het stucwerk doen dan denken aan boomschors.
Granol wat zijn de voordelen?
Granol stucwerk kan door zijn structuur in patronen worden aangebracht. Granol stucwerk kan in kleur worden aangebracht. Granol stucwerk is kleurecht. Granol stucwerk is al jaren een bekend product voor stucadoors.
Granol blijft geschikt
Vooral in de jaren zeventig en tachtig werd granol stucwerk veel gebruikt. Sommige stucadoors noemen het daarom een ouderwets product en raden spachtelputz of rustiekputz aan. De eigenschappen van granol stucwerk zijn echter hetzelfde gebleven. Granol stucwerk blijft een goede keuze voor uw stucwerk.
ˮ
ˮ
De eerste stap
De afwerking
Spachtelputz
Spachtelputz stucwerk is een mengsel van gebroken marmerkorrels en een bindmiddel op basis van kunststof. Stucadoors brengen spachtelputz meestal aan in een laag van 1 tot 4 millimeter. Er zijn verschillende korreldiktes spachtelputz verkrijgbaar, zodat u de keuze heeft uit verschillende structuren. Spachtelputz is de meest gebruikte soort sierpleister.
Rustiekputz
Ook rustiekputz is een sierpleister op kunststof basis.
U kunt rustiekputz dus kiezen voor stucwerk op binnen- en buitenmuren. Rustiekputz wordt met de spaan aangebracht. Ook rustiekputz is dus maatwerk, dat wij als beste doet. Rustiekputz stucwerk heeft een iets grovere structuur dan spachtelputz. U heeft keuze uit verschillende korreldiktes,
die de grofheid van de structuur bepalen. Kenmerkend voor rustiekputz stucwerk zijn de lichte groefjes die ontstaan in
de structuur. Rustiekputz kan mengen aan gewenst in kleur.
Basiskennis van stukadoren
Granol stucwerk