Leemstuc wordt al eeuwenlang gebruikt om huizen mee af te werken. In culturen verspreid over de hele wereld wordt leem gebruikt. Het bestaat uit klei, silt, zand en nadat het gewonnen is wordt er doorgaans nog zand aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om een ideale samenstelling te creŽren waarmee gestuct kan worden.
Leemstuc eenvoudigste afwerking: vanaf ongeveer Ä 9,- per m2
Leemstuc afwerkingen met parelmoer of vervaardigen van meubels door middel van stucwerk: tussen Ä 9,- en Ä 25,- per m2.
Wandverwarming
Wandverwarming en leemstuc gaan uitstekend samen. Het is een ideale combinatie omdat leem onevenaarbaar is wanneer het aankomt op het opslaan van warmte en het afgeven hiervan. Leem is in staat om warmte uit zijn omgeving op te nemen en af te geven wanneer er temperatuurverschillen optreden. U laat in de zomer koud water door de buizen stromen en in de winter kiest u voor warm water. Zo blijft het in de zomer lekker koel en in de winter zorgt leem voor een behaaglijke binnentemperatuur.
Vochtregulerend
Voor uw gezondheid is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in uw huis een bepaald percentage heeft. Gewenst is een luchtvochtigheid van 50 tot 80 procent. Een te droge binnenlucht kan zorgen voor onaangenaamheden en gezondheidsklachten. Leem heeft een vochtregulerende werking en dat bevordert het binnenklimaat. Leemstuc neemt bijvoorbeeld vocht uit de omgeving op als de lucht zeer vochtig is. Zodra het luchtvochtigheidsgehalte daalt, geeft de leem dit vocht weer af en dat resulteert in een comfortabel binnenklimaat.
Leem bestaat volledig uit natuurlijke materialen zoals klei, zand, silt en vaak ook nog stro. Het is vrij van schadelijke stoffen en daarom zeer geschikt voor personen met allergieŽn. Leem is een milieuvriendelijke stucsoort en valt eenvoudig bij te werken indien er kleine beschadigingen optreden. Er wordt ook vaak strohaksel aan toegevoegd om de kans op krimpscheuren te verkleinen.
Natuurlijk
Leem is eenvoudig te verkrijgen en dat zorgt ervoor dat de kosten voor het stucen doorgaans relatief laag zijn. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk met leem en daarom volgen daarboven verschillende prijsindicaties
ˮ