Er gaat veel warmte verloren wanneer de vloer niet geisoleerd is. U zult flink op de stookkosten besparen wanneer u vloerisolatie laat aanbrengen. Vloerisolatie kan zowel boven- als benedenvloers worden aangebracht. Wanneer u een kruipruimte in huis heeft, is het mogelijk om de onderzijde van de vloer te leggen, dit zal de meeste besparing opleveren. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de bovenzijde geļsoleerd worden door middel van platen. Door uw vloer te laten isoleren, zal de kou uit de kruipruimte de vloer niet meer binnendringen, waardoor de vloer warmer aan zal voelen.
Vloerisolatie prijzen
Vloerisolatie kan aan de onder- of bovenzijde van de vloer geplaatst worden. Wanneer u het plaatsen van vloerisolatie uitbesteed, betaalt u gemiddeld €30 per m2. In deze prijs zijn onder andere de kosten van het materiaal, de arbeids- en machinekosten en de btw meegenomen. Ook zit er verschil in het isoleren van een stenen of een houten vloer.
De gemiddelde prijzen van vloerisolatie per woningtype zijn hieronder op een rijtje gezet. De bovenstaande prijzen van vloerisolatie zijn een schatting en hierin zijn de eventuele bijkomende kosten niet meegenomen. Daarnaast worden de prijzen beinvloed door het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.
Extra kosten voor vloerisolatie
Bij het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer, wordt in de kruipruimte een laag van gemiddeld 30 cm isolatiemateriaal aangebracht. Dit maakt dat het totaal te isoleren vloeroppervlak vaak hoger uit zal vallen. Voor de berekening van het extra te isoleren oppervlak berekent u de omtrek van de kruipruimte en vermenigvuldigt u het met 0,30 m2. Houdt er bij een houten vloer rekening mee dat ook de balken aan de onderzijde geisoleerd dienen te worden. Dit zorgt ook voor meer vloeroppervlak dat geisoleerd moet worden.
Vloerisolatie en vloerverwarming
In vele huizen is vloerverwarming aangelegd, maar geen goede isolatie. Dit zorgt ervoor dat er onnodig teveel gestookt wordt. Wanneer u vloerverwarming in huis heeft, is het belangrijk om de vloer te isoleren door isolatiemateriaal met een hoge rc-waarde. Rc-waarde betekent de warmteweerstand van de constructie van de woning. Het wettelijk minimum is een rc-waarde van 1,3, wilt u optimaal kunnen besparen dan kunt u het beste kiezen voor een rc-waarde van minstens 5. Omdat de vloerverwarming in de vloer is geplaatst, zult u meer materiaal nodig hebben om warmteverlies tegen te gaan. U betaalt al snel 15% minder stookkosten wanneer de vloer goed geļsoleerd is.
Is uw huis voorzien van isolatie?
Wanneer u uw huis wilt isoleren, kunt u het beste eerst kijken welke isolatie al aanwezig is. Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning kunnen er namelijk een aantal isolatiemaatregelen getroffen zijn. Als u niet weet wat het bouwjaar is, kunt u dit navragen bij de gemeente. Wanneer het huis voor 1976 gebouwd is, is het niet of nauwelijks geļsoleerd. Is het bouwjaar tussen 1976 en 1982, dan is het huis mogelijk voorzien van vloerisolatie. Huizen die zijn gebouwd na 1983 zijn al goed geļsoleerd.
Isoleer ook het dak
Warmte stijgt van nature op, hierdoor gaat bij een niet-geļsoleerd dak veel warmte verloren. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren, zo kan een plat dak , de binnen- of buitenzijde van een schuin dak of de zoldervloer geļsoleerd worden. Dakisolatie vraagt een investering van €1000 tot €4000, maar levert al snel gemiddeld €500 per jaar op door de vermindering van de stookkosten.
ˮ
Voordelig isoleren